Unipolygrafia

Unipolygrafiaa käytetään uniapnean diagnosointiin. Uniapnealle tyyppillisiä oireita ovat mm. äänekäs kuorsaus, hengityskatkokset yön aikana ja päiväaikainen väsymys, jopa nukahtelutaipumus. Heikentynyt yöunen laatu voi näkyä myös keskittymiskyvyssä ja muistissa sekä ärtyneisyytenä.

Unipolygrafiassa tutkittava kiinnittää lääkärin tai hoitajan antamien ohjeiden mukaan ennen nukkumaan menoa mittalaitteen, joka rekisteröi yön ajalta mm. hengitysliikkeet ja veren happikylläisteisyyden. Aamulla laite riisutaan, ja se toimitetaan Lääkäriasema Tervaan. Laitteen keräämä yön aikainen tieto lähetetään analysoitavaksi. Lausunnon mittaustuloksista ja jatkotoimenpiteistä antaa keuhkosairauksien erikoislääkäri.

Mittaus voidaan siis toteuttaa helposti kotona. Uniapnean tärkein hoito on painon pudotus ja mahdollisten perussairauksien hyvä hoitotasapaino (diabetes, verenpaine, kilpirauhasen vajaatoiminta ja astma). Joskus voidaan tarvita kuitenkin ylipainehengityshoitoa (ns. CPAP). Myös kirurgisia hoitomuotoja on käytössä. CPAP:n ja kirurgisten hoitojen tarve arvioidaan yksilöllisesti keskussairaalassa, jos elämäntapamuutoksilla ei saada riittävää hoitovastetta.

Lääkäriasema Tervassa voidaan tehdä uniapnean perusselvitykset mukaan lukien unipolygrafiamittaus. Tarvittaessa tehdään myös lähete jatkotutkimuksiin.